00 kr

 

55 år med Chevrolet Camaro!

Det är väl knappast någon nyhet numera att Chevrolet Camaro föds i General Motors drypande ångest för att ha blivit frånåkta av Ford Motor Company. Mellan april 1964 och samma månad ett år senare säljs 418 000 stycken Ford Mustang. Chevrolet har inget komma med...

Panther? Chaparral? Camaro!

Det är väl knappast någon nyhet numera att Chevrolet Camaro föds i General Motors drypande ångest för att ha blivit frånåkta av Ford Motor Company. Mellan april 1964 och samma månad ett år senare säljs 418 000 stycken Ford Mustang. Chevrolet har inget komma med. Corvairen är en finare utmanare till bubblan, Corvetten och Chevellen är för dyr och den senare för stor, och Novan på tok för kantig och undermotoriserad. Nu är det inte så att Mustangens braksuccé, en av de mest framgångsrika introduktionerna av en ny bilmodell genom tiderna, kommer som en överraskning för GM och Chevrolet. Men det ska dröja ett halvår för fordonskoncernen – från Mustangens säljstart - att ens godkänna en ny bilmodell. Å då har Mustangen redan sålts i 100 000-tals exemplar.

Men när väl allt är klart, då går det snabbt. Henry C. Haga och hans Chevrolet Studio Two ritar karossen. Chevrolets chefsingenjör Donald H. McPherson ombesörjer en hel del av det övriga arbetet, tillsammans med bland andra ingenjörerna Charles M. Rubly och Victor D. Valade. Bland arbetsnamnen finns både Panther och Chaparral, men valet faller till slut på det lite mjukare Camaro som kommer från en omvandling av franskans ord för kamrat (camarade).

Försäljningsstart

Något drygt år senare och Camaron är redo för försäljning. Det en del inte vet är att den första bilen av 1967 års modell faktiskt säljs redan i september 1966. Vilket speglar den hastighet med vilket Chevrolet utvecklar sin Mustangätare. Modellåren 1967 till 1969 tillverkas och säljs i cirka 700 000 exemplar, alla varianter och tillval. Det är respektingivande siffror som står sig väldig bra än idag även om den inte kommer upp i Mustangens volymer under samma tid, vilket är en bra bit över en miljon exemplar. Samtidigt krymper Mustangförsäljningen från 472 000 exemplar 1967 till 300 000 exemplar 1969...

Tidiga problem, snabba lösningar

Kommer den snabba utvecklingen av Camaron med någon form av prislapp då? Nej, inte mycket. Men första året, 1967, har Camaron stötdämparna placerade på samma sida av bakaxeln.

Det resulterar i en hel del obalans, det som kallas "wheel hop" på engelska. Chevrolet ser över detta till 1968 års modell, och placerar stötdämparna på varsin sida bakaxeln i stället.

Generation 2 föds

1970 är det så dags för Camaro generation två, ritad av Bill Mitchell och Irvin "Irv" Rybicki. Dock blir det en haltande start för modellen då tillverkningsproblem gör att tillverkningen försenas och 1969 års produktion förlängs ända in i november detta år. De båda generationerna säljs faktiskt sida vid sida en stund.

1970, som kallas 1970 ½ av vissa, bjuder på nya former och en markant förbättrad chassigeometri. Inte minst tack vare Camarons deltagande i Trans Am-racingen. Ja, Camaro generation två kan fås det mest, utom som taklös bil. 1970 till 1981 är de enda årsmodellerna som fram till idag inte funnits i cabutförande.

En "volvokantig" tredje generation

När det står 1982 i kalendern så är dags för Camaro generation 3. I retrospektiv står det klart att de sex modellgenerationerna kommer i par. Trean är Volvokantig och fyran Japanrund, men de har tämligen många drag gemensamt, både konstruktion- och designmässigt. Generation fem och sex liknar varandra rätt mycket, det krävs inget mikroskop för att se det. Och de två första versionerna delar det faktum att de har sitt ursprung i en tid då det var okomplicerat att sälja bilar. Snygg formgivning och mycket effekt räckte. Trafiksäkerhet och effektivitet var sekundära parametrar.

Lyckad comeback efter många motgångar

När vi ändå talar om de fyra sista Camaro-generationerna kan det väl konstateras att den fjärde är den som är minst attraktiv idag. Några exakta försäljningssiffror finns inte att uppbringa, men om toppåret var 1979 med andra generationens Camaro som sålde runt 280 000 exemplar så var bottenåret 2001 med cirka 29 000 sålda bilar.

Efter en välbehövlig paus på cirka sju år, från mitten av 2002 till 2009, gör så Camaron comeback. Å det med besked. Den femte och sjätte generationen lever inte bara rent designmässig upp till vad man kan förvänta sig av en brutal så kallad "pony car". Bilarna har också effekt så det räcker (och kanske blir över om inte föraren är lite försiktig).

Än en gång kan man fundera över om inte Ford Mustang spelar viss betydelse för Camaron och denna gång dess pånyttfödelse. Femte generationens Mustang, rejält omritad från föregående år och med en snygg retrodesign, gör entré 2005. Den säljer bra och får mycket uppmärksamhet av media och i sociala medier. Klart GM och Chevrolet inser vad som saknas i deras eget modellutbud då.

För den som vill förkovra sig ordentligen i Camarons historia finns det hur mycket som helst att läsa. Särskilt om generation 1 och 2. Som historien runt COPO (Central Office Production Order), hur man kan beställa rena dragracingbilar direkt från fabrik trots att Chevrolets ledning vid tiden för detta inte vill stötta racing. Eller alla återförsäljare som Berger, Yenko Baldwin Motion, Nickey, Dana, Berger, Harrell/Gibb som beställer bilar, kastar ur befintliga motorer och i stället stoppar ner muskelstinna bigblock-V8:or och säljer dessa bilar till överlyckliga kunder.

Slutligen. Chevrolet Camaro kan inte betraktas som någonting annat är en formidabel framgångssaga för Chevrolet och dess huvudkoncern GM. Med en historia som sträcker sig över sju decennier och 55 år är det bara att gratulera, och hoppas att bilen är kvar i många till. Den sjätte generationens Camaro som kom för några år sedan, bland annat bestyckad med en kompressormatad V8:a om 650 hästkrafter, lovar gott.

 

0 kommentarer

Ingen har kommenterat detta inlägg ännu. Bli den första att kommentera!

Produkten har blivit tillagd i varukorgen