00 kr

1949 Chevrolet 3116 Suburban Carryall

Äkta patina kan inte köpas, men kan åstadkommas vid en ranch i Texas.

Det här är historien om en finskägd Suburban som köptes från en engelsman i England, som i sin tur hade köpt bilen från USA för exakt tio år sedan.

Den gamle mannen som sålde bilen från Washington i USA hade mest använt sin Suburban vid sin ranch i Texas. Det är där, i den stekande solen bilen fått den härliga patinan som sett exakt likadan ut sedan köptillfället för tio år sedan.

Engelsmannen Keith Killick kom över bilen via en eBay-auktion och efter inköpet flyttade han till Kalifornien och blev anställd av So-Cal Speedshop i Pomona.

Keiths arbete bestod av att köra So-Cal´s utställningsbilar över hela USA och under dessa turer passade Keith på att inhandla allt som han behövdes till sin Suburban.

Listan blev lång, då både originalsexan på 81,5 hk vid 3100 r/min och den 3-petade manuella lådan skulle bytas ut. På shoppinglistan fanns en 700R4-automat med överväxel, Currie Enterprises Ford 9-tums bakaxel med 3,55:1 utväxling, Air Ride -luftfjädring och Mustang II framvagn med skivbromsar. 

Keith köpte även på sig en uppsättning nya stötfångare fram och bak, en fabriksny grill, nya gröntonade sidorutor, TPI-Tech digitalinstrument i retro-stil och lite annat smått och gott. Däremot stötte han på problem att hitta baksätena av modell 2+3 som saknades vid inköpet. Då många Suburban har gått som firmabilar genom åren har man ofta lyft ur baksätena och ställt undan dem, eller använt dem som soffor i fikarummet då de är mycket bekväma...

Keith hade en skylt med sig till alla utställningar där det stod att han sökte och ville köpa baksäten till sin bil. Men trots detta fick han inget napp. Inte förrän vid sin allra sista utställning då det kom fram en äldre man som berättade att han hade just det han sökte.

Mannen ville inte sälja med mindre än att Keith kunde visa fotobevis att han verkligen ägde en Suburban av fjärde generationen (1947-53), vilket var snabbt bevisat.

Med nyköpta baksäten och framsäten marscherade Keith omgående till en mexikansk sadelmakare sent en torsdag kväll. Mexikanen lovade att ringa till Keith när jobbet var färdigt. Överraskande ringde telefonen klockan 07.15 morgonen därpå och där fick han höra, - Senor, your seats are ready!

När Keith rest hem till England igen satte han omedelbart igång med att byta ut alla delar han hade införskaffat. Klokt nog, lät Keith bli att röra vid den fina patinan, vilket skulle sänka värdet på bilen åtskilligt med tanke på att det är originallack. Inklusive den ursprungliga pinstripen. 

De med riktigt skarpa ögon har kanske redan noterat att bilens vänstra skärmar är ljusare än resten av bilen. Även det är original från fabrik, samt att taket har varit i samma kulör som skärmarna. 

Keith råkar vara rörmakare, och tittar man under bilen ser man bevis på det. Alla svetsjobb är utförda av en riktig proffs, och det är alltså Keith. Chassiet har inga större modifieringar eller förstärkningar, annat än vad som behövdes göra för att motor- och växellådsbytet skulle gå i mål. Ford 9-tums bakaxeln hängdes upp med en väl tilltagen fyrlink, inklusive ett kraftigt parallellstag.

När allt var klart var det dags för registrering och besiktning i England, vilket gick utan några som helst anmärkningar. 

År 2013 annonserade han ut sin Suburban till försäljning då hann inte använde bilen speciellt mycket. Familjen hade ju redan tio olika bilar att leka med och det räckte tyckte han.

Annonsen hann inte vara länge i nätet då Ilmo Saarela från Jyväskylä i Finland lade märke till den. Ilmo driver firman IS-Automotive i sin hemstad och är faktiskt en riktig rackare på att leta fram intressanta fordon till hugade spekulanter. Ilmo kände till att jag var ute efter Suburban och skickade lite info om kärran inklusive några foton till mig. Jag var vid tillfället i Indianapolis, där jag besökte PRI-utställningen och förre Europeiska Pro Stock -mästaren Tomi Laine. Jag förstod omedelbart att detta var en bil för mig, inklusive all den teknik jag hade drömt om sen jag såg min första ombyggda Suburban på 2010 års Grand National Roadster Show i Pomona.

Ilmos email kom sent på kvällen och till det svarade jag att jag var tvungen att tänka på saken till nästa morgon. Väl på morgonen var det min tur att skicka iväg ett email där jag skrev några få ord - Ge mig ett kontonummer dit pengar skall överföras!

Från Indianapolis drog jag iväg jag till Mexico och flög därifrån hem till Finland den 29 januari 2014. Dagen innan hade min Suburban anlänt i en sjöcontainer till IS-Automotive i Jyväskylä. Omedelbart den 30 januari var det dags för mig att köra 28 mil för att ta en titt på vad jag hade egentligen hade lagt mina pengar på. Keiths ord höll på vad han hade lovat då min Suburban var precis som den skulle vara. Inklusive stora paket med fabriksnya stötfångare, fabriksny kromad grill samt gröntonade nya sidorutor.

Allt detta skulle naturligtvis på plats, även om bilen hade en komplett men sliten omgång av allt det ovannämnda på plats. Nu är det ju faktiskt så att nytt krom lyfter helheten tillsammans med patinan. Jag ville absolut pulverlackera de svarta fälgarna som satt på, samt montera däck med vita sidor.

Mot slutet av februari drog jag tillbaka till Mexico och kom hem bara fem dagar före Påskhelgen. Ilmo hade lovat fixa allt jag ville ha ändrat på och det gjorde han. När allt var på plats åkte Ilmo till bilbesiktningen i sin hemstad och fick godkända stämplar på alla dokument med modifieringar inskrivna. Ett sådant besiktningsinstrument är guld värt i Finland, då det inte är så lätt att få amatörbyggda fordon godkända hos besiktningen där som till exempel i Sverige. Men Ilmo kan sin grej och det är väl därför som han också har så många nöjda kunder.

Påskhelgen i Finland är lika med FHRA:s stora American Car Show i Helsingfors där min Suburban gjorde stor succé vid sin utställningspremiär. Helgen efter fortsatte framgångarna i Tammerfors och helgen därpå i Uleåborg, där min Suburban belönades som en av top tre i patina-klassen.

Jag hunnit köra nästan 400 mil med min Suburban, inklusive ett besök på 2014 Power Big Meet i Västerås utan ett enda problem. Det är väl ett gott nog bekräftelse på att Chevan är en bil man kan lita på, mycket tack vare modern teknik under det rostiga och lite buckliga skalet.

Korta fakta om Chevrolet Suburban

  • Det är världens äldsta enskilda bilmodell som fortfarande är i produktion med sina 80 år på nacken. Den allra första Suburban ritades redan 1934 och de första bilarna rullade ut samma år som 1935 års modell. 
  • Nuvarande Suburban är den 11:e generationen och den tolfte kommer att dyka upp som 2015 års modell. 
  • Kvaliteten på bilarna kan bekräftas med att Secret Service vid Vita Huset i USA har använt bepansrade Suburbans i åratal. Här kan vi också avslöja en liten hemlighet. Då den amerikanska presidenten skall ut på inofficiella besök körs han alltid omkring i Suburbans.
  • Prisnivån på en fabriksny 1949 Suburban låg på 1 700 dollar och det var hela 447 dollar mer än vad man fick ge för en motsvarande Cheva pick-up. I dagsläget är prisnivån lite annorlunda, då ett projekt i originalskick kan handlas från cirka 7 000 dollar. 
  • Suburbans med motsvarande teknik som på min bil har en helt annan prisnivå. De billigaste i dåligt skick går lös på cirka 30 000 dollar och den dyraste som är till salu för tillfället kostar hela 152 000 dollar… 
  • Suburbans är väldigt svåra att hitta även som projekt och det gör att priserna hela tiden stiger. Inte minst med tanke på att folk under sista tiden förstått att världens första MPV faktiskt är riktigt rymlig och bra att ha till många olika uppgifter.

0 kommentarer

Ingen har kommenterat detta inlägg ännu. Bli den första att kommentera!

Produkten har blivit tillagd i varukorgen