00 kr

Tommys Oldsmobile

Innan ni börjar läsa den här artikeln bör ni ta en titt på bilen igen. Okej, då börja vi fördjupa oss i vad vi har framför oss.

Den första tanke som slår mig är att en Oldsmobile av årgång 1961 måste ha designats av minst tre olika personer, för att sedan bakats ihop till en färdig slutprodukt. Börjar vi framifrån hittar vi en mycket modern och kantig formgivning som skiljer sig rejält från tidigare årsmodell. Går vi ett par meter bakåt kommer vi till det speciella taket med sina mjuka och runda former, kallat ”bubbletop”, som man även hittar hos Chevrolet och Buick av samma årsmodell. När man till sist hamnar i de bakre regionerna förstår man ingenting. Förmodligen var det en övertydlig markering från GM:s sida att ”fenkriget” var över. Tittar man på partiet efter bakrutans slut ser det ut som det är monterat upp och ner. Men det är kanske dessa faktorer som gör -61:an så speciell och snygg. Nästan en” fabrikscustom”? Det var i alla fall den speciella formen som fick Tommy Borg från Filipstad att bestämma sig för denna modell. 

Som så ofta när drömmar övergår till bilinnehav börjar det framför datorn, även i Tommys fall. -Jag var egentligen ute efter en hot rod när den här dök upp hos en bilförmedlare i södra Sverige, berättar Tommy. -När jag såg bilder från bilens bakdel, med de nedåtböjda fenorna, gick det inte att hålla emot ha-begäret trots att det var en hot rod jag egentligen ville ha. Säger Tommy.

Problemet var bara att bilen stod i USA, och som alltid finns en viss risk med sådana köp. Tommy bestämde sig ända att ta kontakt med förmedlaren och kort därefter blev det affär.

Vid det aktuella tillfället fanns en -55 Chevrolet i tillgångarna som avyttrades till förmån för Oldsen. Ganska snart blev det tomt i garaget och Tommy gjorde sig redo för ankomsten av sin nya vagn. Men det kom aldrig någon… Månaderna gick, men bilen lyste med sin frånvaro. När abstinensen var som värst dök en -64 Impala upp och ganska snart var garaget fyllt igen.

 
Bilen har anlänt

Slutligen en dag ringer telefonen. -Nu är bilen här! Hoppas att du fortfarande är intresserad? Säger en röst i andra änden. Med en tillfällig hobbybil i garaget blev det helt plötsligt spring i benen hos familjen Borg. Impalan måste avyttras innan Oldsen var välkommen som ny familjemedlem. 

Under pågående försäljningsprocess ringer telefonen och en bekymrad röst hörs i luren, inte alls med det tonfall en eventuell bilköpare bör mottaga. -Vi har lastat om Oldsen i Göteborg och nu tror jag det hänt nåt, den startar inte längre… Sen tror jag kanske… Jo, det har nog varit inbrott i bilen också. Säger fraktbolagets chaufför.

Som ganska ofta går inte allt smärtfritt, och det var bara att förbereda sig på det värsta vid ankomsten. Till slut kom bilen fram till sin nya ägare och det var med blandade känslor Tommy för första gången såg sin bil. Då Tommy inte tidigare sett den i vekligheten blev det extra klurigt att göra en skadebesiktning. Ganska snart stod det klart att tjuvarna här hemma i Sverige koncentrerat sig på att lägga beslag på enklare troféer såsom mattor, navkapslar och en del andra ”lösa” tillbehör. Det som vållat störst problem var stölden av bilstereon. Elsystemet hade fått sig en rejäl omgång av den omilda demonteringen av ljudutrustningen.

Det första som åtgärdades var elen och ganska snart var det snurr på 390 motorn och Tommy var redo för att göra Filipstads gator osäkra. Men eftersom Tommy bor drygt tre kilometer från stadskärnan kom han inte ända fram till målet. Det skulle Roto Hydramatic-lådan sätta stopp för! Tillbaka till garaget och smida nya planer. Skulle den lite udda lådan renoveras eller var det läge att stoppa i en modernare TH700-låda? Valet föll på alternativ två och av bara farten fick även 390 ci motorn lämna plats för en Chevrolet 350.

När vi träffar Tommy har barnsjukdomarna åtgärdas, och numera är det en pålitlig vagn som rullar på Filipstads gator. Bilen som i stort sett ser ut som den gjorde när den lämnade löpande bandet hamnar i ett konstigt fack. Original eller custom? Eller ska vi rent av dra till med det där ordet som vi inte vet existerar: Fabrikscustom?

Okej, helt orörd är den inte. En del lister har demonterats, en obligatorisk sänkning är genomförd, originalfälgarna är ersatta av en uppsättning Lincolnfälgar som modifierats en aning och som pricken över i:et har några ränder signerade ” Spirit” kommit på plats.

När vi frågar Tommy om framtidsplanerna förstår vi att han inte lagt tankarna kring en hot rod åt sidan. Av en händelse råkar vi nämna att det finns en A-Ford Tudor till salu i bekantskapskretsen och den kommentaren resulterade i att Tommy tre dagar efter vårt möte nu har två bilar på uppfarten. Att det är en bil för mycket har vi förstått av tidigare erfarenhet, så nu söker Oldsen en ny bekantskap. 

 

1 kommentar

ake@bahnhof.se2 månad sedan
Jävla snygg modell :-)

Produkten har blivit tillagd i varukorgen