00 kr

Hur ser den amerikanska bilkulturen ut i Tyskland?

American Horsepower show, Dinslaken Tyskland, 10 September 2023 

​​​​American Horsepower Event Tyskland Bild 1

 

Hur ser den amerikanska bilkulturen ut i Tyskland? Den frågan har jag ställt mig i många år, men det var först nu jag skulle ge mig av söderut för att få reda på svaret.

Bor man i Malmö har man inte längre än drygt 20 mil till tyska gränsen, men för mig som bor i huvudstaden blev resan till Dinslaken och hem igen en tripp på cirka 300 mil. En klart respektingivande distans för att åka på en bilträff. Nu ska tilläggas att det inte var någon större uppoffring att färdas den relativt långa resan då den avverkades i en helt ny Dodge Hellcat som vi fick låna av europamästaren i Top Fuel, Ida Zetterström.  

Resan hade tre syften, att ta pulsen på den amerikanska USA-bilsscenen, att träffa arrangörerna av träffen för att eventuellt hitta några samarbeten i framtiden, samt att marknadsföra Idas Hellcat som kanske kommer att produceras i en limiterad serie.   

Hur gick det med uppdragen? 

Börjar vi med analysen kring hur den tyska USA-bilsscenen ser ut får jag säga att jag är överraskad. Att under en söndag i en liten ort på en travbana samla cirka 1 000 USA-bilar är stort, att sedan locka dit 4 000 besökare som trotsade den 33 gradiga värmen säger en hel del om intresset för amerikanska bilar. 

Vad var det vi såg rulla in på området? Om jag grovt skulle uppskatta de olika kategorierna skulle det ut som följande: 

  • 200 ”nya” Ford Mustanger 
  • 150” nya” Dodge Challengers 
  • 25” nya” pickuper 
  • 250 “gamla” Mopar 
  • 150 “gamla” Ford 
  • 100 “gamla” GM 
  • 125 övriga byggen 

Alltså hälften “nya” amerikanare och resten gammalt järn. Antalet hot rods och customs var endast en handfull, och det har förstås att göra med de tuffare reglerna med ombyggda fordon. 

Mötet med arrangörerna var intressant då det har varit verksamma i USA-bilsbranschen under många år, dels som människorna bakom den numer nedlagda tidningen Chrom und flammen (Tysklands största USA-bilstidning) samt som arrangörer till de största bilträffarna i landet. Dessutom driver de nu nätsidan AmeriCar.de som är en digital mötesplats för hobbyfordon i landet där klubbar, företag, privatpersoner och annat samlas. 

Hellcaten 

​​​​American Horsepower Event Tyskland Bild 2

Presentationen om vårt företag och Idas ”Ida Edition” Hellcat gick också över förväntan då arrangörerna bjöd oss på en riktig VIP-behandling. Bästa platsen på området, plus att vi fick rulla upp på röda mattan och presentera våra framtidsplaner, både vad gällande en eventuell release av ”Ida Edition” och om våra kommande satsningar i landet. Och inte nog med det. Vi fick pris också! Long Distance!  

Avslutningsvis skulle jag säga att helgen blev en mycket positiv överraskning. Hög nivå på bilarna, glada besökare, avslappnad stämning och betydligt godare mat och dryck än på de flesta svenska träffarna. Saknade jag något så skulle det vara att kategorin ombyggda fordon skulle växa.  

//Tack Tyskland och tack till arrangörerna, vi syns nästa år. 

American Horsepower Event Tyskland bild 3

​​​​American Horsepower Event Tyskland Bild 4

​​​​American Horsepower Event Tyskland Bild 5

​​​​American Horsepower Event Tyskland Bild 6

​​​​American Horsepower Event Tyskland Bild 7

​​​​American Horsepower Event Tyskland Bild 8

​​​​American Horsepower Event Tyskland Bild 9

​​​​American Horsepower Event Tyskland Bild 10

​​​​American Horsepower Event Tyskland Bild 11

​​​​American Horsepower Event Tyskland Bild 12

​​​​American Horsepower Event Tyskland Bild 13

​​​​American Horsepower Event Tyskland Bild 14

​​​​American Horsepower Event Tyskland Bild 15

​​​​American Horsepower Event Tyskland Bild 16

​​​​American Horsepower Event Tyskland Bild 17

​​​​American Horsepower Event Tyskland Bild 18

0 kommentarer

Ingen har kommenterat detta inlägg ännu. Bli den första att kommentera!

Produkten har blivit tillagd i varukorgen