00 kr

HOG-MOBILEN …eller heavy metal möter skrothandlarens brorson

Niels Andersen har känsla för det där med amerikabilar. Men så är han också uppvuxen på en bilskrot på Jylland. Då är det lätt att bli finsmakare. Om den hårda miljön även formade honom som musiker i ett metalband kan vi bara spekulera i, men killarna i bandet Hog har döpt Niels Dodge Dart -69 GTS-klon till Hog-mobilen. 

När Niels var liten grabb hemma på Jylland, strax söder om Skagen, så var hans farbrors bilskrot, Sindal Auto Ophåg ett närmast magiskt ställe. ”Onkel Bruno” brukade köpa amerikanska Nato-soldaters gamla jänkeskrotbilar och hugga upp i delar hemma i Danmark, så Niels växte upp bakom ratten på allehanda gamla Caddies, Chevor eller till och med militärfordon som Willysjeepar som stod uppställda på bilskroten. 

-Ibland hände det till och med att motorn gick igång när man vred om startnyckeln. Det var en spännande plats, säger Niels. 

Det var även en spännande tid. Från sju års ålder började Niels lära sig spela gitarr, gick sen över till trummor och i tonåren till elgitarr. Musiken var det som formade livet, medan bilarna av någon outgrundlig anledning såg till att finnas där. Han flyttade till Kalifornien där han studerade musik på Musicians Institute i LA – Hollywood. Där var V8-motorer en konstant behaglig ljudmatta i trafikmusiken, och eftersom det var guldläge och en gammal cheva var lika billig där som en Volvo 740 på Blocket, så blev det en 11 år gammal Caprice -85a under de två år han pluggade där. Så småningom träffade Niels en kvinna som fick honom att flytta till Brasilien i början av 2000-talet.  

– Där ägde jag en Impala -64. Det var en fin bil, även om den hade en rak sexa, säger Niels. 

Olika vägval gjorde i alla fall att han idag har hamnat i Sverige. Han lever med två barn och fru i Stockholm, är sångare i metalbandet Hog och kör en galet fin Dodge Dart GT -69a. Livet ler med andra ord. 

Efter Impalan skaffade Niels sin första Mopar-bil. Det ar en Chrysler New Yorker -65 med big block 413-motor. Den ledde vidare till Niels första Dart. En -68a med 273-motor och 904-låda.  

– Det var ett rejält steg från big blockmotorn i New Yorkern. Jag funderade länge på att byta hela drivlinan på den bilen men kom på att det skulle vara att kasta pengarna i sjön. Istället började han leta efter drömbilen. Alltså en Dart GTS med big block och six pack. 

Han hittade en Dart GT i Uppsala. Close enough. Bilen var en GTS-klon och hade fått alla de rätta delarna från en krockad GTS i ett tidigare skede. Bilen ägdes av Anders ”Lajban” Löfgren som först hade köpt den 1990 till 1991, sen sålde den till Roger Karlsson som renoverade bilen till en GTS-klon. Efter några år köpte Anders tillbaka bilen och höll sedan fast vid den ända tills Niels kom med ett beslutsamt ansikte. Den hade skötts som en familjemedlem, så det blev en del smooth talking innan Lajban kunde skiljas från sin ögonsten. Det gällde ju att bilen hamnade i rätt ägo. Hos en ny ägare som inte var ute efter snabba cash, utan som verkligen kunde skänka den kärlek.  

Med 340 small block, 727-låda och 8 ¾ bakaxel hade den alla rätta och hållbara delar. Det var bara en sak som saknades för att göra den perfekt. Ett sixpack förgasarpaket med insug. 

– Det var ett helvete att få tag på insuget. Förgasarna och luftrenaren gick bra, men just insuget var väldigt svårt. Till slut hittade jag det hos en Mopar-detaljist i Tyskland, säger Niels med viss lättnad i rösten. 

Jari Konola hjälpte Niels genom att montera och ställa in hela arrangemanget och efter det har det utöver en växellåderenovering mer varit en fråga om dekaltrimning. 

– Jag monterade den röda dekalen och hijackers för att få till stuker, säger Niels. 

Nu är det snart två år sedan Niels köpte bilen och han har inte ångrat det en endaste dag. Darten används flitigt under sommarhalvåret både för att åka till olika träffar, skjutsa dottern till skolan och för att åka till jobb eller rep med bandet. 

-Killarna i bandet kallar den för Hog-mobilen, säger Niels och skrattar.  

När han var på Gasolines träff i Frihamnen i förra hösten så belönades han med att få pris för ”52 coolest cars”, så det är fler än familjen och bandmedlemmarna som uppskattar Dart -69an.  

-Till nästa sommar blir den nog headders. Det kommer alltid att finnas saker att göra på den, säger Niels som trots allt är gruvligt nöjd med Hog-mobilen. 

0 kommentarer

Ingen har kommenterat detta inlägg ännu. Bli den första att kommentera!

Produkten har blivit tillagd i varukorgen