– Min urspungsplan var att bygga om bilen lite mer radikalt, men så blir det inte, berättar Peter Gustafsson från Gustafsberg som äger denna fina 1941 Ford Super Deluxe cabriolet.
Nej, ibland behöver man inte sätta kapen i bilen för att den ska bli bättre än den var från början. Det kan räcka med några små genomtänkta ingrepp för att få till ett stuk som är mycket tilltalande, det bevisar om inte annat Peter med detta bygge.
1941-års Ford fick en ganska markant ansiktslyftning från föregående år, något som bland annat känns igen på grillen som nu var tredelad. Dessutom fick bilarna en två tum längre hjulbas än tidigare årsmodeller. Även ett nytt motoralternativ fanns på programmet detta år. Den nya 90 hästar starka sidventilssexan som kompletterade sidventilsåttan med lika många hästar.
Förutom modellen Super Deluxe fanns även de enklare Deluxe och Special.
Då Andra världskriget satt stopp för produktionen av civila bilar blev 1942 års Ford den sista att lämna bandet innan tillverkningen drog igång igen på försommaren 1945.
Den här bilen har tillbringat största delen av sitt liv i sitt hemland, men lämnade sin trygga tillvaro i Texas då den 2008 hittade en köpare i Sverige.
Bilen var i ett bra skick när den kom hit, och att den genomgått en seriös renovering tidigare finns det inga tvivel på.
Vid den tidpunkt då bilen importerades till Sverige åkte Peter runt i en mycket fin 1962 Cadillac cab, och det skulle dröja ända fram till 2015 innan han fick syn på den och kunde göra affär.
– Jag hittade den på Classiccars.se och det visade sig att den fanns i Stockholmsområdet. Bilen var helt original och i ett så bra skick jag hade hoppats på, så det blev affär.
Cadillacen såldes till Gotland och nu började Peter smida planer på hur han försiktigt skulle modifiera sitt nyförvärv. Men innan det hann Peter köra ett par hundra mil med bilen. Bland annat gick en av resorna till vårt höstswap i Frihamnen där han kammade hem ett top 20 pris.
Första steget
När hösten 2015 var över var det dags att ge sig på bilen, och först på ”att-göra-listan” var att bygga nytt elsystem. Trots att det tidigare redan var ombyggt till 12 volt hade det en del brister. När det var klart var det dags att justera markfrigången. Fram blev det vända öglor och en fyra tum droppad framaxel som han köpte från Jocar, bak blev det också en sänkning på fyra tum efter att ha byggt om fjäderfästena.
– Efter den justeringen blev det en helt ny bil, ett helt annat flyt i linjerna helt enkelt.
Peter nöjde inte sig med det utan byggde ett par korta lakepipes, som även var inkopplade.
Karossen lämnade han orörd, och trots att Peter till vardags lackerar bilar (mest Porsche) hos firman A2 Plåt och Lack har han låtit den mörkröda lacken, med det eleganta namnet Myfair Maroon” vara kvar.
När våren 2016 närmade sig kunde Peter köra ut sin Ford igen, och den 90 hästar starka sidventilaren såg till att ta Peter dit han ville på ett helt problemfritt sätt under hela sommaren.
Apropå sidventilsmotorer har Peter alltid haft ett gott öga till dessa. Och inte sällan har pikar delats ut till folk som valt att ersätta dessa med moderna prylar. Men nu…
– Ja, jag för väl helt enkelt be om förlåtelse, säger Peter och skrattar.
Motorbyte 2017
Trots sin övertygelse om sidventilarens överlägsenhet räckte det med två säsonger. Nu skulle det dit en annan motor och låda. Så vintern ägnades åt att renovera en 283cui som fick en trio Stromberg 48 förgasare ovanpå ett Edelbrock-insug som kronan på verket. Växellådan blev en TH350C med lock-up. Peter nöjde sig inte med det, utan bytte även bakaxel till en Ford 8 tummare som nu sitter upphäng i längsgående bladfjädrar.
– Den nya bakaxeln var tre tum smalare, men när jag satt dit spacerplattor från lilla till stora bultmönstret hamnade hjulen där de skulle.
Några mindre kosmetiska ingrepp hanns också med under vintern. Bland annat rensades och flyttades främre stötfångaren in tre tum närmare karossen.
Ingreppen drog ut lite på tiden, så Peter fick inte njuta av 2018-version förrän i slutet av sommaren. Men trots det blev det ganska många mil i den vackra sensommaren.
– Det finns alltid saker att förbättra, nu närmast ska bromsarna byggas om för att matcha den övriga uppdateringen. Annars känner jag mig rätt nöjd.
Vi kan inte annat än hålla med. Stuket på Peters diskret ombyggda -41 Ford är verkligen tilltalande. Utan att karossen masserats om till oigenkännlighet. Less is more!
Förutom det där med att Peter ska jobba med bromsarna i vinter så har han ett mer omfattande projekt i sitt garage i Vårby. En A Ford roadster pickup som byggs i tidigt 60-talsstuk. Ett bygge vi verkligen ser fram emot när det är klart.
Produkten har blivit tillagd i varukorgen